آسان کار

متخصص روابط کار و تامین اجتماعی

تماس از شما مشاوره رایگان از ما

مهمترین نکات قرارداد کار درصدی

0/لایک

مهمترین نکات قرارداد کار درصدی

قرارداد کار درصدی یکی از انواع قراردادهای کار است که نسبت به آن شناخت دارید حال ممکن است اقدام به تنظیم این نوع قرارداد کرده باشید یا اسم آن به گوشتان خورده باشد بنابراین با آن کمی آشنا هستید. قرارداد کار درصدی یکی از متداول ترین قراردادها به شمار می رود که بسیاری از کسب و کارها از آن حمایت کرده اند. البته ممکن است قرارداد کار درصدی را با عنوان قرارداد کار پورسانتی بشناسید اما باید بدانید که هر دو به یک نوع قرارداد اشاره دارند.

قرارداد کار درصدی مناسب برخی از مشاغل است که بین کارگر و کارفرما طبق شرایطی بسته می شود و طرفین باید الزامات و شرایط عقد این نوع قرارداد را به خوبی بدانند تا بتوانند بهترین نمونه از آن را تنظیم کنند. طی این قرارداد کارگر موظف است وظایف محوله شده را انجام دهد و از طریق روش های مختلف که از قبل تعیین شده مزد خود را دریافت کند.

در ادامه این مقاله با مهمترین نکات تنظیم قرارداد کار درصدی آشنا می شوید؛ بنابراین اگر قصد تنظیم این نوع قرارداد کار را دارید حتما تا پایان همراه ما باشید.

قرارداد کار درصدی چیست؟

یکی از رایج ترین انواع قراردادهای کار، قرارداد درصدی یا همان قرارداد پورسانتی است که بین کارگر و کارفرما مطابق شرایطی انعقاد می شود و هدف از آن فروش بالا در ازای دریافت درصدی از مبلغ فروش است. مطمئنا بارها نام این نوع قرارداد به گوشتان خورده است و یا اقدام به تنظیم این نوع قرارداد کرده اید به همین خاطر برایتان آشنا است.

قرارداد کار درصدی به نوعی موجب ایجاد انگیزه در افراد و کارگران می شود چرا که آنها می دانند برای دریافت حقوق و مزایا باید محصولی را به فروش برسانند و یا خدماتی را ارائه دهند و مشتریان بسیاری جذب کنند به همین خاطر بیشتر فعالیت می کنند تا حقوق و مزایای بیشتری هم دریافت کنند.

بعد از انعقاد قرارداد کار درصدی، نوبت به بازاریابی و فروش و یا ارائه خدمات می رسد که بخشی از سود فروش یا خدمات به کارگر تعلق می گیرد که به آن پورسانت گفته می شود. مبلغ پورسانت قبل از انعقاد قرارداد باید تعیین شود و طرفین از آن رضایت کافی داشته باشند.

قرارداد کار درصدی یکی از انواع قراردادهای قانونی است که در چارچوب قانون کار تنظیم می شود و طرفین باید با محتوای آن به خوبی آشنا باشند و قوانین قرارداد کار درصدی را به خوبی بدانند تا بتوانند بهترین نمونه آن را تنظیم کنند.

نحوه تنظیم قرارداد کار درصدی به چه صورت است؟

نحوه تنظیم قرارداد کار درصدی به چه صورت است؟

برای تنظیم قرارداد کار درصدی، باید یک سری اطلاعات را در قرارداد درج کرد. در این رابطه هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشخصات طرفین قرارداد: همچون هر قرارداد دیگری، در قرارداد کار درصدی نیز باید مشخصات طرفین نظیر نام و نام خانوادگی کارفرما و کارمند درج شود. شماره تماس، آدرس، شماره تلفن و شماره شناسنامه از دیگر اطلاعات لازم برای درج در قرارداد است.
  • تاریخ عقد قرارداد و مدت آن: قرارداد کار درصدی نیز میتواند شامل تاریخ شروع و پایان باشد. در صورتی که کارفرما بازه زمانی خاصی را برای این کار در نظر گرفته باشد، باید آن را در قرارداد درج کند.
  • حقوق و نحوه محاسبه آن: در این قرارداد باید به میزان حقوق و یا نحوه محاسبه حقوق و مزایا به صورت شفاف اشاره شود. همچنین باید نحوه پرداخت حقوق و شرایط پرداخت آن به درستی مشخص شود.
  • قوانین مربوط به روزهای کاری و تعطیلات: در قرارداد کار درصدی باید به شرایط کار در روزهای تعطیل رسمی اشاره شود. در واقع باید جزئیات کاملی از شرح وظایف در قرارداد درج شود.
  • محل انجام کار: معمولا افرادی که به صورت درصدی یا پورسانتی کار می‌کنند، محل کار ثابت و خاصی ندارند. با این حال میتوان به این موضوع در قرارداد کار اشاره کرد.
  • تعریف شرایط محرمانگی و عدم افشای اطلاعات: کارفرما میتواند در صورت لزوم یک بند از قرارداد کار درصدی را به تعریف شرایط محرمانگی و عدم افشای اطلاعات اختصاص دهد. کارمند هم باید به آن پایبند باشد و از افشای هرگونه اطلاعات نزد دیگران خودداری نماید.
  • شرایط فسخ قرارداد: بسیاری از افراد شرایط فسخ قرارداد را ذکر می‌کنند تا در مواقع نیاز بتوانند بدون هیچگونه مشکلی به فسخ آن بپردازند. برای مثال میتوان افشای اطلاعات را جزو شرایط فسخ قرارداد کار درصدی در نظر گرفت.

بندهای اشاره شده، مهمترین بندهایی هستند که در اغلب قراردادهای کار درصدی درج می‌شوند. با این حال  ممکن است بندهای دیگری هم بنا به خواسته طرفین به قرارداد اضافه شود. از آنجایی که این قرارداد هم همچون هر قرارداد کار دیگری زیر نظر قانون کار است، باید کلیه شروط عام قرارداد کار در آن رعایت شود.

مزایای قرارداد کار درصدی

مزایای قرارداد کار درصدی

قرارداد کار درصدی انگیزه و تمایل افراد را برای افزایش فعالیت و اشتغال افزایش می دهد؛ زیرا در این نوع قرارداد خبری از حقوق و مزایای ماهیانه یا هفتگی نیست بلکه افراد همانقدری حقوق دریافت می کنند که خدمات یا محصولی را به فروش برسانند؛ بنابراین آن دسته از افراد که فعالیت بیشتری دارند، حق و حقوق بیشتری هم دریافت می کنند.

برای اینکه کسب و کار پویایی داشته باشید و فضای کاری را پر جنب و جوش تر کنید بهتر است اقدام به تنظیم قرارداد کار درصدی کنید؛ زیرا با این کار کارمندان یا کارگران بیشتر تلاش می کنند و فضای کاری پر جنب و جوش تر می شود  و کسب درآمد از حالت رکود خارج می شود.

زمانی که اقدام به تنظیم قرارداد کار درصدی می کنید از درآمد ثابت خلاص می شوید و می توانید با افزایش تلاش خود درآمد بیشتری هم داشته باشید و حقوق بالایی دریافت کنید، با این کار روحیه و انگیزه شما بالاتر می رود و کاری که در اختیار دارید برایتان جذاب تر می شود.

محتوای قرارداد کار درصدی

قرارداد کار درصدی باید حاوی اطلاعات کلی کارگر و کارفرما باشد و هر یک از این اطلاعات باید دقیق و به روز باشند؛ بنابراین اگر شک و شبهه ای وجود دارد اول آن را برطرف کنید و سپس اطلاعات دقیق را یادداشت کنید.

در ابتدا نیاز است که مشخصات طرفین از جمله نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، شماره همراه، آدرس محل سکونت و… به صورت کاملا دقیق یادداشت شود.

بخش بعدی مربوط به تاریخ انعقاد قرارداد کار درصدی است که باید به صورت دقیق نوشته شود و سپس در ادامه باید به مدت زمان پایان قرارداد کار اشاره کنید.

در انتها نوبت به حق و حقوق و تعهدات طرفین می رسد که باید این قسمت با شفافیت کامل نوشته شود، یعنی باید مبلغ دقیق حقوق کارگر و درصد فروشی که به کارگر تعلق میگیرد کاملا شفاف مکتوب شود و سپس تعهدات طرفین نیز در نظر گرفته شود.

هیچ نوع ابهامی نباید در قرارداد کار درصدی وجود داشته باشد و هیچ یک از اطلاعات نباید دو منظوره یا چند منظوره باشند بلکه ضروری است اطلاعات به صورت کاملا شفاف بیان شود.

انواع نمونه قرارداد کار درصدی

انواع نمونه قرارداد کار درصدی

قرارداد کار درصدی اغلب به صورت قرارداد کار تنظیم می‌شود. با این حال میتوان آن را در قالب یک قرارداد شراکت یا قرارداد مشارکت نیز تنظیم کرد. به این صورت که شخص کارمند تنها از میزان کاری که انجام داده است، درصدی را دریافت می‌کند. این نمونه قرارداد کار درصدی بیشتر برای کارهایی که در حوزه فروش محصول فعالیت دارند، به کار برده می‌شود. با این حال هر کسب و کار دیگری میتواند از این نمونه قراردادها استفاده کند و از نیروهایی به این شکل بهره ببرد.

تنها باید توجه داشته باشید که به شرایط صحت تنظیم قرارداد کار درصدی باید توجه شود. قانون کار جهت صحت تنظیم قرارداد کار دو شرط اساسی را در ماده 9 ذکر کرده است که یکی از آنها مشروعیت عمل مورد نظر است. این یعنی کاری که قرار است توسط عامل صورت بگیرد، باید مشروعیت داشته باشد. مورد دیگر هم این است که موضوع قرارداد باید معین باشد. از طرفی طرفین قرارداد کار نباید ممنوعیت قانونی یا شرعی داشته باشند. با توجه به این شروط میتوان گفت قرارداد کار درصدی مشروعیت داشته و مشکلی از هیچ نظر ندارد.

نکات مهم در تنظیم قرارداد کار درصدی

نکات مهم در تنظیم قرارداد کار درصدی

یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن توجه کنید این است که مبلغ حقوق را به صورت شفاف مشخص نمایید و سپس یادداشت کنید. بسیاری از مشکلات قرارداد کار درصدی بر سر همین موضوع است که بین کارگر و کارفرما به خاطر عدم شفافیت مسائل مالی مشکلاتی به وجود آمده است؛ بنابراین بهتر است مبلغ حقوق و مقدار درصد آن را به صورت شفاف مشخص نمایید.

مدت قرارداد و ساعات کاری از دیگر نکات مهم قرارداد کار درصدی است که باید هم تاریخ انعقاد قرارداد مکتوب شود و هم تاریخ اتمام قرارداد با دقت یادداشت شود و هیچ تاریخ مبهمی وجود نداشته باشد.

حیطه فعالیت باید مشخص و مکتوب شود یعنی هم مکان انجام کار و هم نوع کار باید به صراحت بیان شود و هیچ ابهامی وجود نداشته باشد.

اگر نکات قرارداد کار درصدی را به خوبی رعایت کنید با هیچ مشکلی مواجه نخواهید شد و دوران اشتغال و کار به خوبی طی می شود.

قرارداد کار درصدی مناسب کدام مشاغل است؟

مشاغلی که کار خدمات و فروش انجام می دهند بهتر است اقدام به تنظیم قرارداد کار درصدی کنند؛ مثلا املاک، بازاریابی شبکه ای، فروشگاه های اینترنتی نمونه هایی هستند که از قرارداد کار درصدی حمایت کرده اند و کارمندان این مشاغل به صورت درصدی با کارفرمای خود کار می کنند.

تکلیف بیمه در قرارداد کار درصدی

تکلیف بیمه در قرارداد کار درصدی

قرارداد کار درصدی شامل بیمه هم می شود زیرا این نوع قرارداد در چارچوب قوانین کار تنظیم می شود به همین خاطر قرارداد کار پورسانتی بیمه نیز به کارگران تعلق میگیرد و کارفرما موظف است حق بیمه را پرداخت نماید.

بدیهی است که بسیاری از کارفرماها از پرداخت حق بیمه سرپیچی می کنند و به دنبال آن نمی روند اما اگر کارگر از آن اطلاعی نداشته باشد خلاف قانون عمل کرده است و باید مبلغی بیش از حق بیمه به حساب کارگر به عنوان جبران واریز شود.

آیا دریافت پورسانت از کار مشروعیت دارد؟

امروزه دریافت پورسانت در بسیاری از مشاغل رواج پیدا کرده است. این کار به طور فی‌نفسه مشکلی ندارد. با این حال عمل مورد نظر باید مشروعیت داشته باشد و از جنبه شرعی خود خارج نشود. برای مثال اگر فروشنده کالا بخشی از سود حاصل را به فرد واسط بدهد (بدون اینکه قیمت کالا را بیش از حد عرف بالا برده باشد) مشکلی ندارد. و یا اگر فردی برای انجام کار از قبل با صاحب کسب و کار قرارداد کار درصدی تنظیم کرده باشد و کمی از سود حاصل شده را از آن خود کند، باز هم مشکلی وجود ندارد.

جمع بندی

قرارداد کار درصدی یکی از متداول ترین نوع قراردادهای کار به شمار می رود که به خاطر مزایایی که دارد بسیاری از کارفرماها از آن حمایت کرده اند؛ زیرا قرارداد کار درصدی می تواند موجب افزایش جنب و جوش و انگیزه کارمندان شود و رقابت در فروش و ارائه خدمات را افزایش می دهد به همین خاطر تنظیم این نوع قرارداد محبوب و پرطرفدار است.

با تنظیم قرارداد کار درصدی مبلغ حقوق و مزایای کارگر به تلاش او بستگی دارد؛ زیرا هر چقدر که بیشتر فعالیت کند و خدمات بهتری ارائه دهد یا بهتر بتواند محصولی را به فروش برساند حقوق بیشتری هم به او تعلق می گیر. بنابراین قرارداد کار درصدی برای افرادی که علاقه مند به انجام کارهای بیشتری هستند و تمایل به دریافت حق و حقوق بالا دارند مناسب تر است.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک اداری آسان کار تماس بگیرید.

پشتیبان کاربر

کلینیک اداری آسان کار آماده ارائه انواع خدمات اداری ،حقوقی ومشاوره به کارگران وکارفرمایان می باشد،شما می توانید برای دریافت مشاوره تلفنی و اینترنتی با کارشناسان ما در بخش پشتیبانی در ارتباط باشد.با تشکر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها