آسان کار

متخصص روابط کار و تامین اجتماعی

تماس از شما مشاوره رایگان از ما

مالیات قراردادهای پیمانکاری به چه صورت محاسبه می شود؟

2/لایک

مالیات قراردادهای پیمانکاری به چه صورت محاسبه می شود؟

یکی از انواع قرارداد کاری، قرارداد پیمانکاری نام دارد که طبق آن کارفرما یک کار مشخص را در مقابل مبلغ تعیین شده و مدت زمان مشخص به فردی واگذار می‌کند. چنین شخصی پیمانکار نامیده می‌شود و ممکن است یک شخص حقیقی و یا حقوقی باشد. حال یکی از مسائلی که به قرارداد پیمانکاری مربوط است، مالیات آن است. افرادی که به عقد چنین قراردادی می‌پردازند، باید با مالیات قرارداد پیمانکاری آشنایی داشته باشند و از نحوه محاسبه آن مطلع باشند. بر همین اساس در این مطلب قرار است به نحوه محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری بپردازیم و با موارد مهم در رابطه با آن بیشتر آشنا شویم.

قراردادهای پیمانکاری و انواع آن

پیش از آنکه به سراغ مالیات قرارداد پیمانکاری و نحوه محاسبه آن برویم، بهتر است کمی با این دسته از قراردادها و انواع آنها آشنا شویم. در اینجا به انواع قراردادهای پیمانکاری از نظر ساختاری اشاره می‌کنیم.

  • قرارداد پیمانکاری امانی: در این قرارداد پیمانکار تجهیزات و ماشین آلاتی که متعلق به خودش می‌باشد را در پروژه کاری مورد استفاده قرار می‌دهد و هزینه آن را دریافت می‌نماید.
  • قرارداد مدیریت پیمان: در این دسته از قراردادها، پیمانکار از کل هزینه‌های صورت گرفته یک درصد مشخص را با عنوان سهم پیمانکاری در نظر گرفته و آن را دریافت می‌نماید.
  • قرارداد بر اساس پیشرفت کار: زمانی که پایان قرارداد کاری مشخص نباشد و نتوان برای اتمام آن یک تاریخ را معین کرد، قراردادها بر اساس میزان پیشرفت کار منعقد می‌شوند.
  • قرارداد بر اساس فهرست بها: در چنین قراردادهایی برای انجام هر کاری یک مبلغ خاص در نظر گرفته می‌شود و مبلغ نهایی قرارداد، شامل مجموعه تمام خرده کاری‌ها می‌باشد.
  • قرارداد قیمت ثابت: در چنین قراردادهایی، یک قیمت ثابت بر اساس محدوده پروژه تعیین شود. برای این کار باید ابعاد پروژه مشخص باشد تا بتوان هزینه‌های آن را برآورد کرد.

مالیات قرارداد پیمانکاری چیست و چه انواعی دارد؟

 

مالیات قرارداد پیمانکاری چیست و چه انواعی دارد؟

 

مالیات قرارداد پیمانکاری، در هر دو حالت عمرانی و غیر عمرانی در نظر گرفته شده و الزام به پرداخت می‌باشد. شرکت‌هایی که به عنوان شرکت پیمانکاری فعالیت می‌کنند، باید بر اساس نوع قرارداد و همچنین میزان درآمدی که از این امور کسب می‌کنند، مالیات پیمانکاری را پرداخت نمایند. با اینکه این دسته از مالیات‌ها به طور مشخصی تعریف نشده‌اند، اما طبق اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب 1345 میتوان دو نوع مالیات را برای امور پیمانکاری در نظر گرفت. این دو مورد شامل مالیات بر درآمد پیمانکاری و مالیات مقطوع پیمانکاری هستند که در ادامه به معرفی هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

  • مالیات بر درآمد پیمانکاری

در مالیات بر درآمد پیمانکاری، تمام درآمدی که پیمانکار کسب می‌کند مشمول مالیات می‌شود. کلیه شرکت‌های پیمانکاری سهامی و غیر سهامی، موظف به پرداخت این نوع مالیات می‌باشند. در رابطه با راه‌های تشخیص این نوع از مالیات قراردادهای پیمانکاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حساب‌های مالیاتی شرکت پیمانکاری
  • تشخیص علی الراس (تشخیص مامور مالیات بر اساس شواهد)
  • بررسی دفاتر قانونی شرکت پیمانکاری
  • اسناد مالیات مقطوع پیمانکاری پرداخت شده توسط کارفرما

در مالیات بر درآمد پیمانکاری، زمانی که کارفرما وجه معین شده را به پیمانکار پرداخت کند، مالیات شامل حال پیمانکار شده و او موظف به پرداخت این مالیات می‌شود. پس از پرداخت مالیات، باید رسید آن را در پرونده‌های مالیاتی شرکت نگه دارد.

  • مالیات مقطوع پیمانکاری

 

مالیات مقطوع پیمانکاری

نوع دیگر مالیات قراردادهای پیمانکاری، مالیات مقطوع  یا تکلیفی است. در این نوع از مالیات کارفرمایان، شرکت‌ها و سازمان‌ها باید از مبلغ پرداخت شده به پیمانکار، مبلغی را تحت عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند. در واقع افرادی که موظف به پرداخت این مالیات هستند، شامل کارفرمایان، سازمان‌های دولتی، شهرداری، موسسات عام المنفعه مستقل و شرکت‌ها می‌باشد. این مالیات زمانی به پیمانکار تعلق می‌گیرد که کارفرما مبلغ قرارداد را پرداخت کرده باشد. حال در مالیات مقطوع پیمانکاری، چند نکته ضروری وجود دارد که باید توسط اشخاص رعایت شود:

  • مالیات مقطوع پیمانکاری به دو بخش 4 و 5 درصد تقسیم می‌شود. جزو اول آن قطعی بوده و جزو دوم آن پیش پرداخت و از مالیات پیمانکار کسر می‌گردد. حال مالیات شرکت‌هایی چون شرکت ساختمانی، تاسیسات فنی، نقشه کشی، حمل و نقل، محاسبات فنی و نقشه برداری نظارت برابر با 5.5 درصد است.
  • شرط تعلق گرفتن مالیات مقطوع پیمانکاری این است که مبلغ آن بیش از 10 میلیون ریال (یک میلیون تومان) باشد.
  • در صورتی که پیمانکار بنا به هر دلیلی پروژه را به فرد دیگری واگذار کند، این مالیات به پیمانکار دوم تعلق نمی‌گیرد.
  • اگر پیمانکار پروژه یک شرکت خارجی و یا فردی خارج از کشور ایران باشد، کارفرما وظیفه دارد تا مالیات مقطوع پیمانکاری را 4 درصد محاسبه و پرداخت کند.
  • نکته دیگر در رابطه با این مالیات پیمانکاری این است که در کسر مالیات مقطوع، نوع پیمان لحاظ نمی‌شود.

نحوه محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری به چه صورت است؟

 

نحوه محاسبه مالیات قرارداد پیمانکاری به چه صورت است؟

 

حال که با قرارداد پیمانکاری و انواع مالیات مربوط به آن آشنا شدیم، بهتر است به این موضوع بپردازیم که نحوه محاسبه این نوع از مالیات‌ها به چه شکل است. در رابطه با نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پیمانکاری، باید شخص یا شرکت را در نظر گرفت. این نوع از مالیات به صورت تشخیص علی الراس مشخص شده و شامل موارد زیر می‌شود:

  • مالیات شرکت‌های پیمانکاری سهامی: مالیات سهم شهرداری به میزان 3 درصد از کل درآمد مشمول مالیات، مالیات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن به میزان 3.5 در هزار از کل درآمدهای مشمول مالیات، مالیات سود اکتسابی سهامداران به میزان 15 درصد و مالیات سود اکتسابی برای سرمایه شرکت به میزان 25 درصد می‌باشد.
  • مالیات شرکت‌های پیمانکاری غیر سهامی: مالیات سهم شهرداری به میزان 3 درصد از کل درآمد مشمول مالیات و مالیات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن به میزان 3.5 در هزار از کل درآمد مشمول مالیات است.

در رابطه با نحوه محاسبه مالیات مقطوع پیمانکاری هم در بخش قبلی توضیحات داده شد. همانطور که اشاره کردیم طبق قانون مالیات مستقیم در صورتی که مبلغ قرارداد بیش از یک میلیون تومان باشد، از دریافتی پیمانکار حقیقی و حقوقی به میزان 5.5 درصد کسر می‌شود. نوع قرارداد هم در این نوع کسری لحاظ نشده و مبلغ مالیات به وزارت دارایی واریز می‌شود.

معافیت مالیاتی شرکت‌های پیمانکاری به چه شکل است؟

وضعیت معاف از مالیات میتواند به معنای رهایی کامل از پرداخت مالیات، نرخ کمتر و یا مالیات اخذ شده تنها از بخشی از موارد باشد. معافیت مالیاتی یک نوع مشوق مالی برای شرکت‌ها است که تنها در مواقع خاصی به مشمولان مالیاتی تعلق می‌گیرد. طبق تبصره یک ماده 107 قانون مالیات‌های مستقیم در صورتی که پیمانکار بخشی از قرارداد را صرف خرید لوازم و تجهیزات مورد استفاده در پروژه نماید، به همان میزان از پرداخت مالیات پیمانکاری معاف می‌شود. در اینجا به این تبصره به طور کامل اشاره می‌کنیم: ” در مورد عملیات پیمانکاری، آن قسمت از مبلغ قرارداد که به مصرف خرید لوازم و تجهیزات می‌رسد مشروط بر آنکه در قرارداد یا اصلاحات و الحاقات بعدی آن مبالغ ‌لوازم و تجهیزات به طور جدا از سایر اقلام قرارداد درج شده باشد، در مورد خرید داخلی حداکثر تا مبلغ صورتحساب خرید و در مورد خرید خارجی تا مجموع ارزش گمرکی کالا و حقوق ورودی و سایر پرداختهای قانونی مندرج در پروانه سبز گمرکی از پرداخت مالیات معاف است.”

به جز مورد اشاره شده در صورتی که پیمانکار خارجی بخشی از پروژه و یا تمام آن را به یک فرد ایرانی واگذار کند، برابر با تجهیزاتی که توسط پیمانکار ایرانی خریداری می‌شود، از پرداخت مالیات پیمانکاری معاف می‌گرد.

جمع بندی

در این مطلب با مالیات‌ قراردادهای پیمانکاری آشنا شدیم. همانطور که اشاره شد، این دسته از مالیات‌ها به دو بخش مالیات بر درآمد پیمانکاری و مالیات مقطوع پیمانکاری تقسیم می‌شوند که نحوه محاسبه مالیات در هر یک از آنها متفاوت است. نحوه محاسبه مالیات قراردادهای پیمانکاری به طور کامل در متن اشاره شد. با این حال اگر در این رابطه نیاز به مشاوره و اطلاعات بیشتری داشته باشید، میتوانید با کارشناسان آسان کار در تماس باشید.

جدید ترین مقالات

ایمن سازی کسب و کار

پشتیبان کاربر

کلینیک اداری آسان کار آماده ارائه انواع خدمات اداری ،حقوقی ومشاوره به کارگران وکارفرمایان می باشد،شما می توانید برای دریافت مشاوره تلفنی و اینترنتی با کارشناسان ما در بخش پشتیبانی در ارتباط باشد.با تشکر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها