آسان کار

متخصص روابط کار و تامین اجتماعی

تماس از شما مشاوره رایگان از ما

قرارداد شراکت ملک و نکات مهم آن

0/لایک

Property partnership agreement and its important points

قراردادها انواع مختلفی دارند که هر کدام در شرایط خاصی تنظیم می‌شوند. یکی از انواع قراردادهای مهم، قرارداد شراکت ملک است. این قرارداد از آنجایی به وجود آمد که بازارهای ملکی و اموال غیر منقول رونق پیدا کردند و مردم زیادی به سمت این بازارها و سرمایه‌گذاری در آنها ترغیب شدند. برای تنظیم قرارداد شراکت ملک توجه به نکاتی مهم است که قرار است در این مطلب به بررسی آنها بپردازیم. پس اگر شما هم تمایل به اطلاع از قرارداد شراکت ملک و نحوه تنظیم آن دارید، تا انتهای مطلب را دنبال نمایید.

قرارداد شراکت ملک چیست؟

در رابطه با قرارداد شراکت ملک باید بگوییم که در قانون ایران هیچ تعریف مشخصی برای آن ارائه نشده است. با این حال طبق تعریف شرکت در ماده 571 قانون مدنی، میتوان تعریفی را برای این قرارداد در نظر گرفت. شرکت در این ماده از قانون، به اجتماع حقوق مالکین متعدد در شی واحد به نحو اشاعه اشاره دارد. برای همین طبق این تعریف و ماده 10 قانون مدنی میتوان شراکت را به این صورت تعریف کرد:

“مشارکت مدنی عبارت است از عمل حقوقی که با آمیختن سرمایه‌های مربوط به اشخاص مختلف اعم از حقیقی و حقوقی نسبت به موضوعات بازرگانی، ساخت و غیره انجام می‌شود.”

بر این اساس میتوان قرارداد شراکت ملک را در زمره قراردادهای مشارکت قرار دارد که در آن افراد با هدف رسیدن به سود بیشتر و منفعت بالاتر، اقدام به اشتراک سرمایه خود با یکدیگر می‌کنند. پس از تنظیم و عقد قرارداد شراکت ملک، تمام شرکا در هزینه‌ها، سودها و هزینه‌های احتمالی نسبت به میزان سهم خود شریک هستند. قرارداد شراکت ملک، از جمله قراردادهای رایج در سرمایه‌گذاری است و هدف از آن هم هم‌افزایی و تجمیع سرمایه‌ها برای رسیدن به سود بیشتر است. بنابراین افرادی که به صورت شریکی اقدام به خرید ملک یا اموال غیر منقول می‌کنند، بهتر است به تنظیم قرارداد شراکت ملک بپردازند تا بعدا دچار مشکل نشوند.

موارد و ارکان مهم در قرارداد شراکت ملک

 

موارد و ارکان مهم در قرارداد شراکت ملک

هر قراردادی حاوی اطلاعات و بندهای مهمی است که باید به طور دقیق توسط افراد پر شوند. در قرارداد شراکت ملک نیز وجود چندین بند و ماده الزامی است و بهتر است به آنها توجه شود. در اینجا به مهمترین ارکان قرارداد مشارکت ملک اشاره می‌کنیم:

  • عنوان قرارداد

منظور از عنوان قرارداد، همان نام و اسمی است که طرفین برای قرارداد خود انتخاب کرده و معمولا آن را در بالاترین قسمت قرارداد درج می‌کنند. از طریق عنوان قرارداد میتوان نسبت به موضوع و نوع قرارداد، بدون نیاز به مطالعه آن اطلاع پیدا کرد.

  • مشخصات و اطلاعات طرفین

بدون شک درج مشخصات و اطلاعات افراد در هر قراردادی بسیار مهم است. در قرارداد شراکت ملک نیز شرکا باید اطلاعات شخصی خود را به طور صحیح درج کنند. برای مثال  نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، شماره شناسنامه و شماره کارت ملی از جمله مهمترین اطلاعات شخصی در این قراردادها است.

  • موضوع قرارداد

از دیگر ارکان مهم در قرارداد شراکت ملک، درج موضوع قرارداد است. منظور از موضوع قرارداد، عملی است که طرفین متعهد می‌شوند نسبت به تسلیم یا اجرای آن اقدام نمایند. برای مثال در یک نمونه قرارداد مشارکت در خرید ملک، موضوع قرارداد می‌تواند شراکت طرفین بالمناصفه و متساویا جهت راه اندازی و کسب و کار مغازه، فروشگاه و غیره باشد.

  • مکان اجرای قرارداد

منظور از مکان اجرای قرارداد، مکان و مرکز اصلی این شراکت است و باید به صورت یک آدرس کامل درج گردد. در واقع در این بند از قرارداد شراکت ملک، باید آدرس مکان شراکت یا محل کسب و کار به خوبی مشخص شود.

  • میزان آورده طرفین قرارداد

 

میزان آورده طرفین قرارداد

 

مورد بعدی و مهم در قرارداد شراکت ملک، تعیین میزان آورده هر یک از شرکا است. در وهله اول باید کل سرمایه مشارکت به طور دقیق مشخص گردد. پس از آن باید میزان مبلغ و سهم هر یک از شرکا در بند مربوطه درج شود. به این صورت که نام شریک اول با اطلاعاتی چون شماره شناسنامه مشخص شده و سپس مبلغ سهم آن به صورت ریالی درج می‌گردد. به تعداد شرکای قرارداد باید این بند تنظیم شده و سهم هر یک از آنها مشخص گردد.

  • مشخص کردن نحوه پرداخت سود، زیان و هزینه‌ها

یکی از موضوعات مهم در قراردادهای شراکت ملکی این است که تمام شرکا در سود و زیان با هم شریک هستند و اگر نیاز به پرداخت هزینه‌های خاصی باشد، این هزینه باید به طور مساوی بین آنها تقسیم گردد. بر این اساس در قراردادهای شراکت ملک مشخص می‌شود که هر یک از شرکا در پایان ماه کاری و پایان مدت قرارداد کار پس از کسر هزینه‌های انجام شده، به چه میزان سود و زیانی می‌رسند. سود و زیان در این نوع از قراردادها، به سهم هر یک از شرکا بستگی دارد. قاعدتا شخصی که سرمایه بیشتری را در این قرارداد وارد کرده باشد، شامل سود بیشتری می‌شود.

  • مرجع حل اختلاف

در بسیاری از قراردادها یک مرجع به عنوان مرجع حل اختلاف در نظر گرفته می‌شود تا در صورت بروز هر گونه مشکل و اختلافی، طرفین قرارداد به آن رجوع نمایند. در قرارداد شراکت ملک نیز که احتمال مشکل در این زیاد است، میتوان یک مرجع حل اختلاف را مشخص کرد.

  • امضای طرفین قرارداد

بسته به تعداد شرکا در این قرارداد، باید نسخه‌هایی از آن تهیه شده و به امضای تمام شرکا برسد. محل امضای طرفین قرارداد شراکت ملک، در انتهای قرارداد بوده و برای هر یک از شرکا یک مکان در نظر گرفته می‌شود.

چند نکته حقوقی راجع به قرارداد شراکت ملک

 

چند نکته حقوقی راجع به قرارداد شراکت ملک

 

  • در صورتی که توافق قرارداد مشارکت ملک یا مال غیر منقول ابتیاع شود، تمام شرکای قرارداد به نسبت سهم الشرکه خود شریک بوده و ملک مورد نظر در قرارداد مشاع خواهد بود. توافق مقررات حاکم بر اموال مشاع باعث شده تا هر یک از شرکا بدون کسب اجازه از سایر شرکا، حق کارهایی چون فروش و اجاره را نسبت به سهم خود داشته باشند. در قانون به این اقدامات، تصرفات حقوقی گفته می‌شود. علاوه بر این، امکان تصرف مادی نیز در این قراردادها وجود دارد. منظور از تصرف مادی، تصرفی است که نسبت به اصل ملک موضوع قرارداد یا مال مشاع صورت می‌گیرد. انجام تصرفات حقوقی نسبت به ملک وجود دارد. اما هرگونه تصرف مادی در ملک مشاع، باید با اجازه تمام شرکای قرارداد صورت بگیرد.
  • در صورتی که پس از عقد و تنظیم قرارداد شراکت ملک میان شرکا اختلاف صورت گرفته و تمایل به فسخ قرارداد داشته باشند، هر یک از شرکای قرارداد می‌تواند برای تقسیم ملک که به آن قوانین ثبتی افراز می‌گویند، اقدام نماید.
  • در قرارداد شراکت ملک همچون دیگر قراردادهای مشارکت مدنی، باید مدت اعتبار و زمان شروع و خاتمه آن به طور دقیق مشخص گردد. بازه زمانی اعتبار قرارداد و لازم الاجرا شدن آن، از موارد مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
  • همانطور که اشاره شد یکی از ارکان مهم قرارداد شراکت ملک، مشخص کردن پرداخت سود و همچنین هزینه‌های احتمالی است. بر این اساس در این قرارداد باید ترتیبات و نحوه تقسیم سود مشخص شود و ضررهای احتمالی آن نیز تعیین شود.
  • برای حل اختلاف در چنین قراردادهایی بهتر است شخص یا اشخاصی را به عنوان داور یا مرجع حل اختلاف در نظر بگیرید. تعیین شخص داور باعث می‌شود تا در صورت بروز اختلافات، به این شخص مراجعه شده و برای حل آن اقدام گردد.

در رابطه به قرارداد شراکت کاری هم باید اطلاعات کافی داشته باشید. برای اطلاعات بیشتر حتما مطالعه داشته باشید.

جمع بندی

در این مطلب با یکی از قراردادهای شراکت، یعنی قرارداد شراکت ملک آشنا شدیم. قرارداد شراکت ملک، بین دو یا چند نفر با هدف شراکت تنظیم می‌شود. در این قراردادها افراد آورده‌های نقدی یا غیر نقدی خود را که به آن سهم الشرکه می‌گویند، با هدف کسب سود با هم ادغام می‌کنند. در واقع این قرارداد که در روابط تجاری و غیر تجاری استفاده زیادی می‌شود، با هدف تجمیع سرمایه‌ها برای رسیدن به سود بیشتر منعقد می‌گردد. بنابراین افرادی که به این صورت قصد سرمایه‌گذاری و شراکت دارند، بهتر است از تنظیم قرارداد شراکت ملی غافل نشوند و به تمام ارکان آن توجه داشته باشند.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک اداری آسان کار تماس بگیرید.

 

جدید ترین مقالات

ایمن سازی کسب و کار

پشتیبان کاربر

کلینیک اداری آسان کار آماده ارائه انواع خدمات اداری ،حقوقی ومشاوره به کارگران وکارفرمایان می باشد،شما می توانید برای دریافت مشاوره تلفنی و اینترنتی با کارشناسان ما در بخش پشتیبانی در ارتباط باشد.با تشکر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها