آسان کار

متخصص روابط کار و تامین اجتماعی

تماس از شما مشاوره رایگان از ما

آشنایی با انواع قرارداد کار معین

0/لایک

آشنایی با انواع قرارداد کار معین

قرارداد کاری در شروع هر کار جدیدی الزامی است و باید میان شخص کارفرما و کارگر یا کارمند منعقد شود. این قراردادها انواع مختلفی دارند که از جهات مختلفی با هم تفاوت دارند. یکی از انواع قراردادهای کاری، قرارداد کار معین است که با نام قرارداد مدت معین یا موقت نیز شناخته می‌شود. در این مطلب قرار است با این قرارداد کاری بیشتر آشنا شده و به مزایا و ویژگی‌های آن پی ببریم.

قرارداد کار مدت معین چیست؟

قرارداد کار معین، یکی از انواع قراردادهای کاری است که در مواد 24 و 25 قانون کار به آن اشاره شده است. حال قرارداد مدت معین چیست؟ همانطور که از نام این قرارداد مشخص است، به قرارداد کاری گفته می‌شود که بابت انجام یک کار معین منعقد می‌گردد. پس قرارداد مدت معین برای انجام یک کار مشخص بوده و پیش از شروع کار، زمان دقیق پایان آن مشخص نمی‌باشد. برای مثال کارفرما می‌تواند برای یک پروژه خاص، یک قرارداد کار مدت معین با کارگر خود منعقد کند. مواردی چون ساخت یک دیوار، رنگ آمیزی یک بخش خاص و یا بافت قالی، همگی در زمره کارهای مدت معین هستند که کارگران بهتر است برای انجام آن با کارفرما یک قرارداد مدت معین تنظیم نمایند.

همانطور که از توضیحات بالا مشخص است، قرارداد کار مدت معین جزو قراردادهای کاری موقت است و زمانی که پروژه انجام شده و به کارفرما تحویل داده شود، قرارداد به اتمام می‌رسد. در واقع از آنجایی که در این قراردادها تاریخ اتمام پروژه درج نمی‌شود، آن را در دسته قراردادهای موقت قرار می‌دهند. در این قراردادها نیروی کاری متعهد می‌شود که با دریافت مزد مشخص و شرایط دیگر، کار مورد نظر کارفرما را طبق تعهدات موجود انجام دهد.

 

شرایط مهم برای تنظیم قرارداد کار مدت معین

 

شرایط مهم برای تنظیم قرارداد کار مدت معین

 

هر قرارداد کاری باید از شرایطی برخوردار باشد که نشانگر صحت و سقم قرارداد است. به این منظور قرارداد کار مدت معین باید طبق توافق طرفین تنظیم شود و شرایط لازم برای انجام آن به خوبی ذکر شود. برای مثال تعیین دقیق میزان دستمزد، زمان شروع کار، تاریخ انعقاد قرارداد، محل انجام کار و موارد دیگر باید در این قرارداد کاری به خوبی درج و مشخص شوند. علاوه بر این، قرارداد کار مدت معین باید همچون دیگر قرارداد های کاری مشروعیت داشته باشد. همچنین معین بودن، رضایی و غیر تشریفاتی بودن، معوض و آمره بودن قرارداد نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در صورتی که هر یک از این موارد در قرارداد کار مدت موقت رعایت نشود، قرارداد از اعتبار ساقط شده و فسخ می‌گردد.

در کنار این موارد، قرارداد کار مدت معین یک شرط اصلی و مهم دارد که در ماده 25 قانون کار به آن اشاره است. طبق این ماده: ” هرگاه قرارداد کار برای انجام کار معین باشد، هیچ یک از طرفین به ‌تنهایی حق فسخ آن را ندارد.” با توجه به این ماده میتوان گفت که در قراردادهای مدت معین، امکان فسخ قرارداد به طور یک طرفه به هیچ وجه وجود نداشته و دو طرف باید در رابطه با خاتمه قرارداد به توافق برسند. در غیر این صورت شخص دیگر می‌تواند از طرف مقابل شکایت نماید. در این شرایط فرد شاکی باید به اداره کار و هیئت حل اختلاف مراجعه کرده و در این رابطه شکایت خود را ارائه نماید.

انواع قراردادهای کار مدت معین

 

انواع قراردادهای کار مدت معین

 

حال که با قرارداد کار مدت معین به خوبی آشنا شدیم، بهتر است به معرفی انواع آن بپردازیم. انواع قرارداد کار مدت معین عبارت است از:

  • قرارداد کار معین آموزش و پرورش
  • قرارداد کار معین وزارت بهداشت
  • قرارداد کار معین دستگاه‌های دولتی
  • قرارداد کار معین شهرداری
  • قرارداد کار معین کارمندی
  • قرارداد کار معین وزارت کار
  • قرارداد کار ادارات
  • قرارداد کار معین مشمول قانون کار

فاکتورهای مهم قرارداد کار مدت معین

قرارداد کار مدت موقت، ویژگی‌هایی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:

  • مشخص نبودن زمان پایان کار

همانطور که اشاره داشتیم، در قرارداد کار مدت معین تنها زمان شروع کار مشخص می‌شود و مدت پایان کار در آن مشخص نمی‌باشد. حال این مورد می‌تواند به خودی خود مشکلاتی را برای طرفین قرارداد ایجاد نماید. برای مثال کارگر یا کارمندی که به انجام کار مدت معین مشغول است، از زمان پایان آن اطلاعی نداشته و نمی‌تواند برای سایر پروژه‌های کاری خود برنامه‌ریزی نماید. همچنین ممکن است خود شخص کارفرما باعث طولانی شدن کار احساس نارضایتی داشته باشد و مسبب آن را شخص کارگر بداند. این عوامل می‌تواند مشکلاتی را برای افراد ایجاد کند.

  • اتمام قرارداد

یک قرارداد کار معین تنها در دو صورت به اتمام می‌رسد. حالت اول زمانی است که کار به پایان رسیده و کارگر کار را تمام و کمال به کارفرما تحویل می‌دهد. در این شرایط قرارداد کار مدت معین تمام شده و کارگر تمام مواجب و حق و حقوق مشخص شده را دریافت می‌نماید. حالت دوم نیز زمانی است که طرفین قرارداد توافق به فسخ قرارداد دارند. حال اتمام قرارداد کار در این شرایط می‌تواند هم مزیت و هم عیب محسوب شود. نیروی کاری مطمئن است که تا اتمام قرارداد کار مدت معین، امنیت شغلی دارد و کارفرما او را اخراج نمی‌کند. همچنین کارفرما خیالش از بابت انجام کار راحت است و می‌داند که کار به هر شکلی انجام می‌شود. از طرفی هم این موضوع می‌تواند معایبی را برای افراد در پی داشته باشد. برای مثال اگر نیروی کار در طی انجام کار از ادامه همکاری با کارفرما منصرف شود و یا شخص کارفرما از کارگر رضایت نداشته باشد، این افراد به تنهایی قادر به فسخ قرارداد کار نیستند و باید تا انتهای کار صبر کنند. این یکی از عیوبی است که میتوان برای اتمام قرارداد کار مدت موقت در نظر گرفت.

  • مهیا کردن لوازم کار توسط کارفرما

 

مهیا کردن لوازم کار توسط کارفرما

 

یکی از ویژگی‌های قرارداد کار مدت معین این است که کارفرما باید خودش اقدام به تهیه ابزار و تجهیزات لازم برای کار نماید و این کار به عهده شخص کارگر نمی‌باشد. این ویژگی برای نیروی کار مزیت محسوب شده و سبب آسودگی خاطر او می‌شود. با این حال این موضوع از طرفی هم می‌تواند باعث نارضایتی افراد شود. از آنجایی که کارفرما به تنهایی اقدام به تهیه ابزار و مواد می‌کند، ممکن است این لوازم و تجهیزات بر اساس خواست و رضایت نیروی کار نباشند. برای همین باید این موضوع را در نظر گرفت.

تفاوت قرارداد کار معین با پیمانی در چیست؟

قرارداد کار مدت معین با قراردادهای پیمانکاری شباهت زیادی دارد و حتی در برخی موارد به اشتباه گرفته می‌شود. در قراردادهای پیمانکاری، کارفرما کار مورد نظر خود را به پیمانکار واگذار کرده تا پیمانکار با استفاده از نیروهای کار و ابزارآلات خود کار را به اتمام برساند. این قراردادها از زمان شروع و پایان برخوردار هستند و پیمانکار باید کار را در ظرف مدت معین به کارفرما تحویل دهد. بنابراین با توجه به این تعاریف از قراردادهای پیمانکاری، میتوان به تفاوت میان قرارداد کار مدت معین و پیمانکاری پی برد. در قرارداد کار مدت موقت، زمان پایان کار مشخص نبوده و صرفا انجام کار توسط کارگر مد نظر است. در صورتی که در قرارداد پیمانکاری، کار باید در زمان مقرر تحویل شخص کارفرما داده شود. همچنین در قرارداد کار مدت معین، کارفرما لوازم و تجهیزات را در اختیار کارگران می‌گذارد و نیروهای کاری نقشی در تهیه آنها ندارند. در صورتی که در قراردادهای پیمانکاری، وظیفه تامین لوازم بر عهده پیمانکار است.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی یکی از انواع قراردادهای کاری، یعنی قرارداد کار مدت معین پرداختیم. همانطور که اشاره شد، قرارداد کار مدت معین یکی از انواع قراردادهای موقت بوده که تنها برای انجام یک کار معین میان شخص کارفرما و کارگر منعقد می‌شود. طبق این قرارداد، نیروی کار متعهد می‌شود تا با امکاناتی که کارفرما در اختیار او قرار می‌دهد، کار را انجام دهد. این قبیل از قراردادها از زمان پایان کار برخوردار نیستند و تنها انجام شدن کار توسط کارگر مدنظر است. از دیگر ویژگی‌های قرارداد کار مدت معین میتوان به عدم فسخ آن به طور یک طرفه اشاره کرد.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک اداری آسان کار تماس بگیرید.

جدید ترین مقالات

ایمن سازی کسب و کار

پشتیبان کاربر

کلینیک اداری آسان کار آماده ارائه انواع خدمات اداری ،حقوقی ومشاوره به کارگران وکارفرمایان می باشد،شما می توانید برای دریافت مشاوره تلفنی و اینترنتی با کارشناسان ما در بخش پشتیبانی در ارتباط باشد.با تشکر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها